YAŞAR DOĞU
5 EKİM 1952 / MİLLİYET
On beş yaşlarına geldiğim zaman birden iyi gelişmiş ve akranlarım arasından sivrilmiştim. Komşuların anama: 'Aman Feride, Yaşar'a iyi bak, ilerde pehlivan olacak!' derlermiş.
Her insanın hayatta asla unutamadığı acı ve tatlı hatıraları olur. Benimde unutmadığım tatlı günlerim yeni güreştiğim kuvvetli bir hasmımı mağlup ettiğim zamanlardır.
Acı hatıralara gelince, ben, ilk acıyı on yaşlarında iken dedem Arif Çavuş öldüğü zaman hissettim. Dedem öldüğü zaman 4-5 yaşlarında imişim.
0 günleri pek hatırlayamıyorum. Fakat dedem vefat ettiği zaman her şeyi bilecek yaşta idim. Hastalanıp bir gün yatmış ve bir gece sabaha karşı ölmüştü.
Günlerce ağladım. Ağzıma bir lokma ekmek koymadım. Aylarca güreşmedim. Dedem, olmadıktan sonra ne diye güreşeyim, derdim.
Kim olduğunu şimdi iyice hatırlamıyorum. Ancak akrabalarımızdan olduğunu biliyorum. Yaşlıca bir kimse idi. Bir gün beni dizinin dibine oturttu ve uzun uzadıya nasihatlerde bulunduktan sonra şöyle dedi: ?Bak Yaşar, deden öldü; fakat ölenle, ölünmez. Şayet dedeni memnun etmek, onun ruhunu şad etmek istiyorsan güreş ve iyi bir pehlivan olmaya çalış. Malum ya o, senin iyi bir pehlivan olmanı isterdi? Bu sözlerin üzerimdeki tesiri çok büyük oldu. Bir müddet sonra dedemi memnun etmek için güreşmeye ve önüme gelenle boğuşmaya başladım. Artık koca meydanlar bana dar geliyordu.
12 yaşımı aştıktan sonra elim kolum, yüzüm ve dizlerim yara bereden kurtulmaz oldu . 0 kadar ki bazı geceler acıdan gözüme uyku dahi girmezdi.
Haklı olarak sebep, diyeceksiniz. Anlatayım, evvelce de söylediğim gibi güreşmeyi ve boğuşmayı çok sever, ekseriyetle de benden 3-4 yaş büyük olanlarla kapışırdım. Yaşça olduğu gibi vücutça da benden üstün olan hasımlarım gözümü yıldırmak maksadı ile beni yerden yere çalar ve muhtelif yerlerimin sıyrılıp kanamasına sebebiyet verirlerdi.
Mamafih hiç birisi de beni yıldırmak hususunda muradına nail olamadı. Kan revan içinde kalır; fakat ertesi gün yine beni o hale sokan kimsenin karşısına dikilirdim. Bu durum, 14 - 15 yaşına gelinceye kadar devam etti. 15 yaşlarına gelince birden gelişmeye başladım. Vücut teşekkülatım süratle inkişaf ediyordu. Artık akranlarım arasından sivrilmiş ve benimle güreşmeyi göze alanları uzun uzun düşündürmeye başlamıştım.
Anam, benim bu haşarı hallerimden son derece şikayetçi idi. Benim güreşmemi kat?iyen istemez ve vazgeçireceğim, diye uğraşır dururdu.
Anamın beni güreştirmemek istemesinin sebebini çok seneler sonra ve bizzat kendisinden öğrendim. Ben, henüz iki üç yaşlarında iken doğduğum köy olan Karlı?da bir düğün güreşi olmuş ve ortaya çıkan pehlivanlardan birisinin kolu kırılmış. Merhametli ve yufka yürekli bir kadın olan anam, gördüğü bu manzara karşısında fenalaşıp baygınlık geçirmiş ve üç beş gün hasta yatmış . Aradan yıllar geçmesine rağmen hala o hadisenin tesiri altında kalan anam, günün birinde benim de bir yerimin kırılabileceğini düşünerek korkar ve sırf bu sebeple beni güreşmekten yaz geçirmeye çalışırmış.
Bizim tarafların güreşine karakucak usulü derler. Yani bizim pehlivanlar yağlanmadan güreşirler. Bu güreşte yeniş meselesi daha ciddidir. Hasmın sırtı yere yapıştırılır ve göbeği yıldız görür. Buna, çivi yukarı derler. Pehlivanlarımız ayaklarına kispet veya kıldan yapılmış bir don giyerler. Kıldan yapılan bu donlar çok sağlamdır ve zamanımızın lastik naylonlarına benzer, giyen adamın bacağına iyice yapışır.
Halen serbest ve grekoromen güreşlerde pehlivanlar sıkletlerine göre ayrılır ve aynı ağırlıktaki kimseler birbirileriyle güreştirilir. Yağlı güreşlere gelince, sınıflar şu şekilde ayrılmaktadır: deste, Küçük orta, Büyük orta, başaltı Ne baş.
Bizim taraflarda, yani karakucak güreşi yapılan yerlerde ise sınıflama şöyledir:
PEŞKİR, Buraya 13-14 ve 15 yaşlarındaki çocuklar iştirak eder
DESTE : 1 5 Yaşını aşan ve peşkiri kurtaranlar buna tutarlar.
ÜÇ BASTI: Desteyi kurtaran ve yaşları 17- 1 8 ? i bulmuş olanlar burada güreşirler
KÜÇÜK ORTA
BÜYÜK ORTA
BAŞ
Bu sınıflandırma okkaya göre değil tecrübeye göre yapılır. Bu hesaba göre bit- den fazla olarak peşkir ve üç bastı sınıfı vardır. Buna mukabil başaltı sınıfı yoktur. Büyük ortayı kurtaran pehlivanlar doğrudan doğruya başta güreşirler.
Karakucak ve yağ usulünde güreş müddeti tahdid edilmemişitr. Güreş ya hasmın yenilmesi, yahutta pes etmesi ile sona erer. Berabere kalmak diye bir şey yoktur. Yalnız baş pehlivanların güreşi çok uzar da ortalık kararıp gece bastırırsa, hakem heyeti güreşi bıraktırır ve ödülü, yani galip gelene verilecek hediyesi iki pehlivan arasında taksim eder.
Şimdi tekrar mevzuumuza dönelim. 14 yaşlarıma geldiğim zaman peşkiri kurtarmış ve desteye çıkmaya başlamıştım. İki sene kadar destede boğuştum ve 1 6- 1 7 yaşlarına geldiğim zaman üç bastıya çıktım. Artık pehlivanlığın yolunu tutmuştum.
Bizde adettir. Peşkiri kurtarıp desteye ve bilahare üç bastıya çıkmaya başlayanlara ?Pehlivan? sıfatı verilir. Daha doğrusu deste ve üç bastıda başarı göstermeye başlayanlar ?Pehlivan? unvanını taşımaya hak kazanmış olurlar. Artık bu hakka bende sahip olmuştum.
Gerek bizim köyün gerek civar köylerin halkı gördükleri yerde bana ?Yaşar? değil sadece ?Pehlivan? diyorlardı.
İlk zamanlar benim güreşmeme mani olmak isteyen anam da eskisi kadar şiddetli davranmıyor ve hareketlerimi hoş görüyordu.
Anamdaki bu değişikliğe sebep, konu komşunun sözleri ve telkinleri olmuş. Güreşlerimi görüp takdir eden komşular, bilhassa teyze abla, nene dediğim kimseler anamı gördükçe şöyle derlermiş: ?Aman Feride, Yaşar?a iyi bak. Yemesine, içmesine, dikkat et. Şimdiden belli ilerde iyi bir pehlivan olacak. Allah nazardan saklasın maşallahını eksik etme.? Bu sözlerin tesiri altında kalan anam vakıa bir hayli yumuşamıştı. Ama yine de ara sıra da aksilik yapmaktan ve güreşmeme mftni olmaktan geri kalmazdı.
Bilhassa civar köylerdeki güreşlerden birine gideceğim zaman yüzünü asar ve ?işlerimiz yüz üstü kalıyor, ben, tek başıma altından kalkamam.? diye beni göndermek istemezdi. Fakat ben bununda çaresini ve kolayını bulmuştum. Anam tek bir aksilik çıkarıp da güreşmeme engel olmasın diye her tarafa koşar ve ortalıkta yapacak iş bırakmamaya çalışırdım.